Haniassa ennen turistikautta viikko13, 2018
Sunnuntai
Klo 6.05 Norwegianilla lähtö Kreetalle vaati aikaisen heräämisen. Kellonsiirto kesäaikaan hämmensi myös ennakkoon tilatun taksikuskin. Olin tilannut taksin klo 4.05, mutta taksikuskin tilausmääräyksessä se oli muuttunut 3.05, ja hän kertoi olleensa hämmentynyt ajasta. Kesäaikaanhan siirrytään siirtämällä kelloa kolmesta neljään.
Saimme kyydin lentokentältä hotellillemme Akrotiiriin Hanian Halevan alueella, ja ystävällinen omistajarouva Lena vastaanotti ja majoitti meidät jo klo 10.30 huoneeseemme. Lisäksi hän tarjosi aamiaisen. Kahvia ja teetä sai ottaa aamiaispöydästä ympäri vuorokauden. Lenan mies Ilias kertoi meille, että klo 12 alkaa kaupungilla paraati kansallispäivän kunniaksi ja suositteli sitä meille. Lisäksi hän kertoi bussiyhteyksistä, ja niinpä kiirehdimme katsomaan paraatia. Kreikassa vietetään kahta kansallispäivää ja tämä oli Turkista vapautumisen johdosta.
Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni Kreetalla. Bussit kulkevat harvemmin, ja meidän bussi 11 kulki puolen tunnin välein, kun se arkipäivinä kulki 15 min. välein. Päädyimme syömään vanhaan kaupunkiin O. Valedianesiin. Siellä meille tarjottiin perinteiseen hanialaiseen tapaan alkumezejä ja jäkiruoaksi ouzoa sekä jotain vanukasta. Tarjoilija sanoi kyllä, ettei ole pakko juoda. Tutustuimme vielä venezialaiseen satamaan. Sitten takaisin hotellille. Bussiliput saa ostettua automaateista keskustasta. Kun ostaa sen automaatista (kolikoita tarvitsee), lippu maksaa 1,20, bussista suoraan ostettuna 2,00.
Maanantai
Aamulla päätimme autonvuokrauksesta, ja teimmekin sen hotellin kautta, Vacanza firmalta. Ford Fiesta sovitiin vuokrattavaksi seuraavana aamuna kahdeksi päiväksi hintaan 70 €. Aamiaisen jälkeen suuntasimme Kalivesiin bussilla. Bussilippu maksoi 2,50 €. Bussin löytäminen lähtöaikana olisi ollut täysin mahdoton tehtävä omin päin, mutta infon tyttö vinkkasi meille bussille menon, koska bussi ei lähtenyt lähtölaiturilta. Kalives oli pieni paikka, ja kuljettaja ilmoitti meille, että nyt siellä ollaan. Il Forno niminen ravintola sattui rannalla eteemme, ja jälkikäteen huomasin sen olevan Tripadvisorissa sijalla 1. Söimme kreikkalaista salaattia ja sardiineja. Paikka ei ollut erityisen siisti, mutta ruoka oli hyvää. Kiertelimme rannalla ja palasimme bussipysäkille, jos sitä nyt siksi voi sanoa. Pysähdyspaikka kun oli keskellä kapeaa katua paikan keskustassa. Satuimme todistamaan odotellessamme bussia paikallisia hautajaisia.Arkku tuotiin avoinna kirkosta pois, ja kansi suljettiin vasta kun arkku oli laitettu autoon. Sitten saattue lähti jalkasin auton perässä.
Illalla suuntasimme hotellimme lähellä olevaan kalaravintolaan syömään tuoretta kalaa. Saimme valita kalat keittiössä jäiden seasta. Päädyimme napsijakalaan ja punaiseen mulloniin. Kala hinnoiteltiin kilohinnalla eli 600 g maksoi 35 €, ja siitä riitti kahdelle hengelle oikein hyvin.
Tiistai
Autolla kohti lounasta ja Kissamosta. Päivälle tuli matkaa 200 km. Menimme Elanofisiin rannalle merenrantatietä ja palasimme sisämaan kautta. Vuoristotiet oli riittävän jännittäviä kiemurellessaan vuortenrinteitä ylös ja alas. Turistisesonki ei ollut vielä alkanut Kreetalla, joten kaikkialla oli rauhallista. Monet ravintolat ja palvelut olivat vielä kiinni. Toisaalta palveluja oli kuitenkin ja lämpötila oli meille sopiva. Päivisin oli 20-25 lämmintä ja iltaisin jotain 15 kieppeillä. Olimme syöneet paluumatkalla Kefalissa, ja niinpä illalla olimme matkan uuvuttamina vain hotellihuoneessamme nautiskellen aikatauluttomuudesta ja vapaudesta.
Keskiviikko
Chora Fakioniin ja Marathiin kävi automme nokka. Lisäksi pysähdyimme Improsissä ja kävelimme rotkon pohjalla olevaa polkua pitkin muutaman kilometrin. Tarkoitus oli ehtiä vielä Knossokseen, mutta kello riensi niin, että päätimme jättää sen käymättä.
Torstai
Suuntasimme Hanian vanhaan kaupunkiin sekä rantavallille ja majakalle. Yritimme pariakin kehuttua tavernaa lounaspaikaksi, mutta ne pysyivät kiinni. Aukiolo oli merkattu avoimeksi, mutta ne eivät olleet vielä illallakaan auki. Söimme moussakaa ja baklavaa tavernassa, jossa ei hanialainen komplimenttitapa ollut käytössä. Koko aikana niitä oli vain kaksi, joissa ei tarjottu rakia tai ouzoa lopuksi.
Paikallisesta kulttuurista meille jäi jotain erikoisuuksia mieleen. Pääsiäinen oli täällä viikkoa myöhemmin. Mannermainen aamiainen hotellissa tarkoitti täällä leikkeleitä ja juustoa, leipää ja marmeladia, maustamatonta jogurttia, oliiveja, makeaa kakkua sekä juomaksi tuoremehua, teetä ja kahvia. Kaikki toimi melko hyvin liikenteessä, vaikka sääntöjä ei noudatettu millään lailla. Tarkkana piti kuitenkin olla. Vessapaperia ei saa laittaa Kreetalla pönttöön vaan roskikseen, ja se tuotti kyllä hankaluuksia kaikin puolin.
Perjantai
Kävimme Halevan alueella näköalatasanteella ja näköalakahvilassa. Parvekkeella nautimme auringonpaisteesta.Illalla vierailimme paikallisessa museossa, joka oli tehty E. Venezuelosin kotitaloon. Se avasi kummasti Kreetan ja Kreikan historiaa. Iltaruoan nautimme paikallisessa ravintola Petrassa.
Lauantai
Olimme suunnitelleen menevämme bussilla Paleohorasiin viimeisenä päivänämme, mutta koska bussi ei kulkenutkaan jostain syystä, suunnitelma muuttui. Kävimme sen sijaan merimuseossa keskustassa. Ruokailimme 4 seasons ravintolassa. Illalla pakkasimme valmiiksi ja ihastelimme auringonlaskua parvekkeelta käsin.
Sunnuntai
Aamiainen klo 8 ja sitten kohti lentokenttää. Sitä ennen hyvästelimme aivan ihanan omistajapariskunnan, jonka kanssa olimme viikon mittaan tulleet tutuiksi. Täytyy sanoa, etten koskaan ole ennen kokenut moista lämminhenkisyyttä. Heidän logonsa olikin come as a quest and leave as a friend. Lisäksi Lena kertoi, että kannattaa varata heiltäkin suoraan vaikka sähköpostilla eikä varauspalveluiden kautta. Hän kertoi, että hänellä usein on huoneita varalla esim. vakiovieraille, vaikka varauspalvelut näyttäsi ei oota. Varauspalveluthan ottavat joka tapauksessa osansa varauksesta, esim. 10 %.
Plussat
- edulliset ruokailu- ja juomahinnat
- lukuisat complimentit
Miinukset
- no se vessapaperi roskiksiin--- yök
- ranskalaiset ovat lähes ainoa perunalisä ruokiin
Klo 6.05 Norwegianilla lähtö Kreetalle vaati aikaisen heräämisen. Kellonsiirto kesäaikaan hämmensi myös ennakkoon tilatun taksikuskin. Olin tilannut taksin klo 4.05, mutta taksikuskin tilausmääräyksessä se oli muuttunut 3.05, ja hän kertoi olleensa hämmentynyt ajasta. Kesäaikaanhan siirrytään siirtämällä kelloa kolmesta neljään.
Saimme kyydin lentokentältä hotellillemme Akrotiiriin Hanian Halevan alueella, ja ystävällinen omistajarouva Lena vastaanotti ja majoitti meidät jo klo 10.30 huoneeseemme. Lisäksi hän tarjosi aamiaisen. Kahvia ja teetä sai ottaa aamiaispöydästä ympäri vuorokauden. Lenan mies Ilias kertoi meille, että klo 12 alkaa kaupungilla paraati kansallispäivän kunniaksi ja suositteli sitä meille. Lisäksi hän kertoi bussiyhteyksistä, ja niinpä kiirehdimme katsomaan paraatia. Kreikassa vietetään kahta kansallispäivää ja tämä oli Turkista vapautumisen johdosta.
Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni Kreetalla. Bussit kulkevat harvemmin, ja meidän bussi 11 kulki puolen tunnin välein, kun se arkipäivinä kulki 15 min. välein. Päädyimme syömään vanhaan kaupunkiin O. Valedianesiin. Siellä meille tarjottiin perinteiseen hanialaiseen tapaan alkumezejä ja jäkiruoaksi ouzoa sekä jotain vanukasta. Tarjoilija sanoi kyllä, ettei ole pakko juoda. Tutustuimme vielä venezialaiseen satamaan. Sitten takaisin hotellille. Bussiliput saa ostettua automaateista keskustasta. Kun ostaa sen automaatista (kolikoita tarvitsee), lippu maksaa 1,20, bussista suoraan ostettuna 2,00.
![]() |
| Kreetalainen salaatti |
Aamulla päätimme autonvuokrauksesta, ja teimmekin sen hotellin kautta, Vacanza firmalta. Ford Fiesta sovitiin vuokrattavaksi seuraavana aamuna kahdeksi päiväksi hintaan 70 €. Aamiaisen jälkeen suuntasimme Kalivesiin bussilla. Bussilippu maksoi 2,50 €. Bussin löytäminen lähtöaikana olisi ollut täysin mahdoton tehtävä omin päin, mutta infon tyttö vinkkasi meille bussille menon, koska bussi ei lähtenyt lähtölaiturilta. Kalives oli pieni paikka, ja kuljettaja ilmoitti meille, että nyt siellä ollaan. Il Forno niminen ravintola sattui rannalla eteemme, ja jälkikäteen huomasin sen olevan Tripadvisorissa sijalla 1. Söimme kreikkalaista salaattia ja sardiineja. Paikka ei ollut erityisen siisti, mutta ruoka oli hyvää. Kiertelimme rannalla ja palasimme bussipysäkille, jos sitä nyt siksi voi sanoa. Pysähdyspaikka kun oli keskellä kapeaa katua paikan keskustassa. Satuimme todistamaan odotellessamme bussia paikallisia hautajaisia.Arkku tuotiin avoinna kirkosta pois, ja kansi suljettiin vasta kun arkku oli laitettu autoon. Sitten saattue lähti jalkasin auton perässä.
Illalla suuntasimme hotellimme lähellä olevaan kalaravintolaan syömään tuoretta kalaa. Saimme valita kalat keittiössä jäiden seasta. Päädyimme napsijakalaan ja punaiseen mulloniin. Kala hinnoiteltiin kilohinnalla eli 600 g maksoi 35 €, ja siitä riitti kahdelle hengelle oikein hyvin.
Tiistai
Autolla kohti lounasta ja Kissamosta. Päivälle tuli matkaa 200 km. Menimme Elanofisiin rannalle merenrantatietä ja palasimme sisämaan kautta. Vuoristotiet oli riittävän jännittäviä kiemurellessaan vuortenrinteitä ylös ja alas. Turistisesonki ei ollut vielä alkanut Kreetalla, joten kaikkialla oli rauhallista. Monet ravintolat ja palvelut olivat vielä kiinni. Toisaalta palveluja oli kuitenkin ja lämpötila oli meille sopiva. Päivisin oli 20-25 lämmintä ja iltaisin jotain 15 kieppeillä. Olimme syöneet paluumatkalla Kefalissa, ja niinpä illalla olimme matkan uuvuttamina vain hotellihuoneessamme nautiskellen aikatauluttomuudesta ja vapaudesta.
Keskiviikko
Chora Fakioniin ja Marathiin kävi automme nokka. Lisäksi pysähdyimme Improsissä ja kävelimme rotkon pohjalla olevaa polkua pitkin muutaman kilometrin. Tarkoitus oli ehtiä vielä Knossokseen, mutta kello riensi niin, että päätimme jättää sen käymättä.
![]() |
| Chora Fakion |
Torstai
Suuntasimme Hanian vanhaan kaupunkiin sekä rantavallille ja majakalle. Yritimme pariakin kehuttua tavernaa lounaspaikaksi, mutta ne pysyivät kiinni. Aukiolo oli merkattu avoimeksi, mutta ne eivät olleet vielä illallakaan auki. Söimme moussakaa ja baklavaa tavernassa, jossa ei hanialainen komplimenttitapa ollut käytössä. Koko aikana niitä oli vain kaksi, joissa ei tarjottu rakia tai ouzoa lopuksi.
Paikallisesta kulttuurista meille jäi jotain erikoisuuksia mieleen. Pääsiäinen oli täällä viikkoa myöhemmin. Mannermainen aamiainen hotellissa tarkoitti täällä leikkeleitä ja juustoa, leipää ja marmeladia, maustamatonta jogurttia, oliiveja, makeaa kakkua sekä juomaksi tuoremehua, teetä ja kahvia. Kaikki toimi melko hyvin liikenteessä, vaikka sääntöjä ei noudatettu millään lailla. Tarkkana piti kuitenkin olla. Vessapaperia ei saa laittaa Kreetalla pönttöön vaan roskikseen, ja se tuotti kyllä hankaluuksia kaikin puolin.
![]() |
| Hotelli Akrotiri |
Perjantai
Kävimme Halevan alueella näköalatasanteella ja näköalakahvilassa. Parvekkeella nautimme auringonpaisteesta.Illalla vierailimme paikallisessa museossa, joka oli tehty E. Venezuelosin kotitaloon. Se avasi kummasti Kreetan ja Kreikan historiaa. Iltaruoan nautimme paikallisessa ravintola Petrassa.
Lauantai
Olimme suunnitelleen menevämme bussilla Paleohorasiin viimeisenä päivänämme, mutta koska bussi ei kulkenutkaan jostain syystä, suunnitelma muuttui. Kävimme sen sijaan merimuseossa keskustassa. Ruokailimme 4 seasons ravintolassa. Illalla pakkasimme valmiiksi ja ihastelimme auringonlaskua parvekkeelta käsin.
![]() |
| Hanian venetsialainen satama |
Aamiainen klo 8 ja sitten kohti lentokenttää. Sitä ennen hyvästelimme aivan ihanan omistajapariskunnan, jonka kanssa olimme viikon mittaan tulleet tutuiksi. Täytyy sanoa, etten koskaan ole ennen kokenut moista lämminhenkisyyttä. Heidän logonsa olikin come as a quest and leave as a friend. Lisäksi Lena kertoi, että kannattaa varata heiltäkin suoraan vaikka sähköpostilla eikä varauspalveluiden kautta. Hän kertoi, että hänellä usein on huoneita varalla esim. vakiovieraille, vaikka varauspalvelut näyttäsi ei oota. Varauspalveluthan ottavat joka tapauksessa osansa varauksesta, esim. 10 %.
Plussat
- edulliset ruokailu- ja juomahinnat
- lukuisat complimentit
Miinukset
- no se vessapaperi roskiksiin--- yök
- ranskalaiset ovat lähes ainoa perunalisä ruokiin







Kommentit
Lähetä kommentti